Великий піст в Україні розпочався сьогодні, 2 березня, та завершиться 18 квітня, із настанням Великодня.
Загальна тривалість Великого посту складає 48 днів. Розпочинає піст Чотиридесятниця (перші сорок днів), а закінчує Страсна седмиця (останній тиждень перед Великоднем). Великий піст починається за сім тижнів до Христового Воскресіння.
Ті люди, які хочуть дотримуватися Великого посту, повинні вивчити загальні рекомендації, зберегти список заборонених продуктів та страв, а також з'ясувати, що можна вживати кожного дня. Утриманням від їжі і розваг віруючі протягом семи тижнів будуть готувати себе до святкування Великодня, який цього року припадає на 19 квітня.
У християн цей пост є особливо суворим. Віруючі повинні утримуватися від м'яса, вина, молока, сиру та яєць. Виняток становлять люди похилого віку, хворі, маленькі діти, вагітні та жінки, а також ті, хто подорожує.
Історія Великого посту
Церква встановила Великий піст в пам’ять про поневіряння пустелею Ісуса Христа, який протягом 40 днів, попри спокуси, відмовляв собі в їжі. Час Великого посту потрібен для роздумів. Під час нього християни згадують, що Господь був відданий своїм учням і був розіп'ятий на хресті. Після оплакання Богородицею Дівою, Ісуса Христа поклали в труну, але на третій день він воскрес із мертвих.
Перший день Великого посту називається Чистим понеділком, а увесь перший тиждень – Чистою седмицею. В давнину цього тижня їли гриби, квашення, соління і рибу. Другий тиждень посту називався Другою седмицею. Цього тижня дівчата починали вишивати перлами свій майбутній вінчальний одяг.
Третій і четвертий тиждень посту називається Хрестопоклонним. У четвер пекли з пісного тіста "хрести" з родзинками посередині. Через те, що на хресті прийняв смерть Ісус Христос заради порятунку людей, хрест став особливо шанованим. В давнину хрести прикрашали перлинами і носили на шовкових шнурках.
П'ятий тиждень посту називається Похвальною седмицею. Шостий тиждень – Вербна неділя, а субота у Вербну неділю Великого посту називається Лазаревою суботою. Назвали цей день на честь Лазаря – брата Марфи та Марії, якого воскресив з мертвих Ісус Христос.
Раціон у Великий піст: що можна їсти по днях
Календар пісного харчування в несуворі дні передбачає наступний режим:
Понеділок, середа, п'ятниця - сухоїдіння. Допускається вживання фруктів і овочів, які не пройшли термообробку, а також вода, компоти, трав'яний чай.
Вівторок, четвер - гаряча їжа без олії. Це можуть бути каші, супи (наприклад, грибний бульйон з картоплею або вермішеллю).
Правила дотримання Великого посту
– Перед початком посту обов’язково треба посповідатися і причаститися.
– Протягом 48 днів посту дотримуйтеся повної відмови від їжі тваринного походження та м’яса.
– Під час посту треба допомагати людям.
– Не влаштовуйте гучні вечірки.
– Обмежте свої шкідливі звички. У Великий піст забудьте про вживання спиртних напоїв і відмовтеся від куріння.
– Кожну неділю йдіть до церкви на літургії та щодня присвячуйте час молитвам.
– Стримуйте себе у тілесних втіхах.
– Не конфліктуйте та не сваріться з колегами, друзями чи близькими.
– Не тримайте ні на кого злість та не думайте про погане.
– Позбудьтеся заздрощів та не брешіть. Будьте чесними з собою та оточуючими людьми.
Закінчується піст у cуботу, 18 квітня. У світле свято Христового Воскресіння 19 квітня можна вживати будь-які страви та продукти, однак до звичного раціону треба повертатися дуже ретельно.
Звичні продукти в меню рекомендується додавати поступово, невеликими порціями. Таким чином, ви вбережете організм від переїдання і зробите піст корисним для фізичного здоров'я та духовного розвитку.